Vederea înceţoşată
Delia Pricope
De ce nu vedem clar uneori? Putem ignora astfel de semne?
Ups, mi-am sprijinit prea mult capul în mână
Cu toţii trecem printr-un astfel de moment. Cum ar fi spre exemplu, atunci când suntem la birou și ne sprijinim bărbia în palmă, pentru că ne simțim obosiți sau plictisiți. Dar există şi acele momente în care, într-un moment mai puţin fericit sau mai stresant, ne aşezăm ochii închiși, în podul palmelor. Ştiţi voi, poziţia clasică de “Ce-o să fac?!” sau “Sunt plictisit!” Sau “Sunt atât de obosit!”.Ori, poate atunci când stăm în pat, pe-o parte, cu privirea spre telefon sau la televizor. Într-un moment savuros de lene, ne acoperim un ochi cu palma, perna, cotul sau ce mai avem pe la îndemână. Dar ce se întâmplă când te ridici? Vedere înceţoşată. Aceasta dispare după câteva minute sau poate chiar mai repede.
Problema în aceste situaţii este cauzată de presiunea exercitată asupra globului ocular şi, mai precis, asupra corneei pe care o deformăm temporar. Da, ochiul este un organ destul de sensibil :). Acelaşi fenomen se întâmplă şi când…
… ne frecăm ochii prea mult.
Într-adevăr, este plăcut şi uneori exagerăm. Ştiţi şi voi că după o şedinţă serioasă de frecat ochii, vederea noastră e puţin neclară sau vedem acele steluţe (apropo, se numesc fosfene în caz că v-ați întrebat vreodată).
Ne putem imagina cu toţii că nu este tocmai bine să “supărăm” ochii cu niciunul dintre obiceiurile de mai sus.
Legat de presiunea aplicată pe ochi, cu cât înaintăm în vârstă, cu atât efectele negative cauzate pot fi mai mari. Ochiul tânăr absoarbe mai bine presiunea în celelalte structuri. Cu toate acestea, trebuie să înţelegem că este bine să evităm pe cât posibil aplicarea unei presiuni pe ochii noştri.
Cât despre frecatul ochilor, mai trebuie menționat ceva. Mâinile noastre nu sunt întotdeauna cele mai curate şi cu siguranţă locul lor nu este în apropierea unui organ atât de preţios, necesar şi sensibil ca dragii noştri ochi. Germenii sunt uşor transferaţi şi riscăm să facem de exemplu, conjunctivită. Pe lângă asta, se pot sparge mici vase de sânge care ne fac ochii roşii. Mai bine evităm decât să tratăm.
Putem ignora astfel de simptome?
De reţinut că trebuie sa evităm cât mai mult să ne frecăm ochii sau să aplicăm presiune asupra acestora. Vederea înceţoşată sau “steluţele” pe care le vedem în urma unor astfel de acţiuni, sunt efecte normale. Prin urmare, nu trebuie să ne panicăm atâta timp cât acestea dispar în câteva minute şi totul revine la normal.
Pe de altă parte, atunci când senzaţia de disconfort persistă, e bine să nu o ignorăm şi să contactăm doctorul. Poate că nu acordăm o atenţie deosebită ochilor în viaţa de zi cu zi, dar cu siguranţă nu vreţi să pierdeţi nici măcar o mică parte din vederea voastră ca să înţelegeţi cât este de importantă.
M-am ridicat brusc din pat
Sau de pe scaun, iar vederea e puţin neclară, parcă am şi o senzaţie de ameţeală. Dacă se întâmplă rar, nu ai de ce să te îngrijorezi. Cauza este gravitaţia, trăgând sângele în partea de jos a corpului. În mod normal corpul uman – care este extrem de deştept – face ca inima să pompeze mai mult sânge când te ridici, iar tu nu vei simţi nicio diferenţă deosebită. Uneori face asta mai greu, din diverse motive: poate ai băut cam puţină apă, poate este foarte cald, poate ai probleme cu inima sau poate tocmai ai mâncat.
Cert este că, atâta timp cât se întâmplă rar, nu avem niciun motiv de îngrijorare. În schimb, dacă observi că un simptom anormal persistă în timp, nu-l ignora.
Alte cauze?
În principiu, vederea înceţoşată temporară apare fie când ochii ne sunt prea uscaţi, fie atunci când nivelul glicemiei e prea scăzut, sau când tensiunea e prea mică. Pot exista de asemenea, multe alte motive mai rar sau mai des întâlnite. Acest lucru se poate întâmpla atunci sunt deranjați de ceva anume, fie din exterior, fie din interior.
Corpul uman este extraordinar. Dacă învăţăm să îl ascultăm şi să avem grijă de el, şi el va avea grijă de noi. Ochii noştri sunt o adevărată capodoperă. Trebuie să îi protejăm pe cât putem cel puţin de “supărările” exterioare, iar când simţim că ceva ne depăşeşte, să mergem la doctor.
Vizita la cabinetul oftalmologic
este extrem de plăcută! Spre deosebire de cea la dentist, de exemplu, care de cele mai multe ori ne provoacă emoţii, ne putem astepta ca cea la doctorul oftalmolog să fie una foarte relaxantă. Nu avem motive să amânăm!
Mai mult, un cabinet oftalmologic are un spaţiu de aşteptare mult mai interesant. Să fim sinceri, cred ca am putea proba rame şi ochelari de soare la nesfârşit.
Dacă sesizați orice formă de deteriorare a vederii și mai ales dacă aceasta persistă timp îndelungat, faceţi o vizită la cabinetul oftalmologic. Sau faceți-vă o programare, chiar și numai pentru un control de rutină, nu aveți nimic de pierdut!