Smartphones

Delia Pricope

 

Smartphones

Cum ne afectează dispozitivele mobile vederea?

Tehnologia a evoluat constant

Cu toţii putem fi de acord că ecranele fac parte din viaţa noastră mult mai mult ca acum 10 ani, de exemplu. Te-ai gândit vreodată însă cum ar putea să ne afecteze privirea, trecerea de la câteva ore la televizor, ca pe vremuri, la a ne uita constant la smartphone-ul nostru? Şi nu numai, căci dacă nu petrecem mult timp în fața telefonului, atunci vom alege să ne uităm la televizorul,  să folosim tableta, smartwatch-ul, laptopul, sau să privim reclama de pe ecranul acela mare din mall.

Adevărul e că oriunde am fi, dăm peste acelaşi lucru – ecrane. Iar smartphone-ul este în top. Ce facem în fiecare pauză de publicitate de la TV? Folosim smartphone-ul: vedem cine, ce a mai postat sau scriem cuiva pe messenger. Aşteptăm demult în staţia de autobuz? Timpul trece mai repede când folosim smartphone-ul: fie scriem un sms, ori intrăm pe aplicațiile preferate. Așteptăm la semafor până se face vere? Sigur avem un minut sau două să ne deblocăm smartphone-ul și să verificăm câți pași am făcut în acea zi, cât e ceasul sau orice altceva. Putem continua lista fără prea multe dificultăţi şi o ştii şi tu, o ştiu şi eu.

E prea mult?

Majoritatea oamenilor care judecă aspru situaţia actuală şi desconsideră tinerii cu ochii non-stop în telefon omit un aspect destul de important: nu doar timpul petrecut în faţa acestor dispozitive a crescut, ci şi tehnologia din spatele acestor ecrane. Cu cât rezoluţia unui ecran este mai mare, cu atât obiectele vizualizate sunt mai clare şi cu atât mai puţin este solicitat ochiul. Câteva ore pe telefonul de azi nici nu se compară cu un număr egal de ore în faţa televizorului cu tub de pe vremuri (care era o adevărată bombă pentru ochi).

… şi totuşi e mult

Vorba aia, ce-i prea mult strică. Cu siguranţă petrecerea unui timp îndelungat cu privirea spre ecranul smartphone-ului nu este recomandată pentru sănătatea ochilor noştri. Există totuşi diverse metode prin care putem să ne facem nouă înşine un favor. Ai auzit de “the 20-20-20 rule”? Pentru a nu suprasolicita ochii, această regulă susţine că la fiecare 20 de minute petrecute privind un ecran, să luăm pauză şi să ne uităm 20 de secunde în depărtare (ultimul 20 vine de la 20 feet, adică aproximativ 6 metri).

De asemenea, o altă bună practică este să evităm statul prelungit cu ochii în telefon, în mod deosebit înainte de culcare, întrucât lumina albastră emisă ne poate afecta somnul.

Pentru cei care poartă ochelari (sau pentru cei care vor purta), să luaţi în considerare tratamentul pentru lentile care filtrează lumina albastră.

Folosim funcţiile smart!

Să nu uităm să folosim totuşi telefonul la capacităţile sale maxime. Aruncaţi un ochi peste setări. Luminozitatea automată poate ajuta mult privirea. De asemenea, multe telefoane au funcţia de a afişa culori mai calde, mai puţin obositoare în cursul nopţii. Există chiar diverse aplicaţii create în acest sens, trebuie doar să acordăm puţină atenţie. 🙂

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+