Culoarea ochilor
Ce este irisul?
Fiecare ochi este unic
Irisul este partea colorată a ochiului. Acesta înconjoară pupila şi are rolul de a regla cantitatea de raze luminoase care pătrund în ochi, prin mărirea şi micşorarea pupilei (cercul negru din centrul ochiului).
Ceea ce este interesant la iris este că ADN-ul codifică culoarea şi structura irisului. În rest, toate denivelările şi crestăturile din interiorul acestuia se dezvoltă în timpul dezvoltării fetale, făcându-l pe fiecare unic, exact ca şi amprentele. Nici măcar cei doi ochi ai noştri nu sunt identici unul cu altul.
Culorile predominante
Culoarea irisului şi implicit a ochilor este dată de cantitatea de pigment (mai exact, melanină) din acesta. Irisul albastru-deschis conţine mult mai puţin pigment decât cel căprui-închis, de exemplu. Între cele două culori este o întreagă paletă de nuanţe, fiecare având ochii săi unici.
Dacă ar fi să împărţim toată gama de nuanţe în 3 categorii generale, am avea ochi căprui, verzi şi albaştri. Cei căprui sunt consideraţi dominanţi faţă de cei verzi, iar cei verzi sunt dominanţi faţă de cei albaştri.
Deşi ochii căprui sunt predominanţi, celelalte culori pot apărea oricând la urmaşii noştri. De exemplu, poţi să faci parte dintr-o familie cu multe generaţii de ochi căprui şi totuşi copilul tău să aibă ochi albaştri. În mod egal, doi părinţi cu ochi albaştri pot avea un copil cu ochi căprui.
Culori care… se schimbă?
Au existat multe cazuri şi poate aţi văzut la rândul dvs, următorul fenomen: copii care se nasc cu ochi cenușii-albaştri şi apoi dezvoltă o cu totul altă culoare. Asta se întâmplă când, la naştere, copiii au mai puţină melanină în iris, iar când cresc acumulează mai mult pigment, schimbându-şi culoarea ochilor.
De asemenea, se întâmplă şi în cazul adulţilor atunci când observăm diverse nuanţe în diferite circumstanţe. La acest capitol ies în evidenţă ochii hazel care par că îşi modifică nuanţa în mod natural. E greu de descris culoarea întrucât aceasta pare că are multe tonuri de culoare. În realitate, aceaştia nu îşi schimbă cu adevărat culoarea, doar că nuanţa care iese în evidenţă la un anumit moment este determinată de intensitatea luminii din jur, de culorile îmbrăcămintei, chiar şi de machiaj, dacă e cazul.
În mod contrar, heterocromia câștigată pote fi semn al unei boli oftalmologice, caz în care se recomandă consult oftalmologic.